Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Dag van het Gregoriaans 9 oktober 2021

De Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) organiseert voor de derde keer de ‘Dag van het gregoriaans’ voor liefhebbers van de gregoriaanse muziek, ons oudste muzikale erfgoed in Europa.
Let op: Inschrijven kan t/m 3 oktober

Vele eeuwen lang floreerde het gregoriaans in de beslotenheid van kerken en kloosters. Maar ook toen al gingen af en toe de deuren open en waren er gelegenheden waarbij de gewone man of vrouw het gregoriaans op straat kon horen. Pieter Mannaerts vertelt erover in zijn lezing, waarin magie, rituelen en processies centraal staan.

Ook in de afgelopen decennia is het gregoriaans zijn eigen weg gegaan. Bij een steeds verdergaande afbrokkeling van de katholieke kerk vond het zijn weg naar ontelbare liefhebbers én kenners, die ook buiten de liturgie de schoonheid van het gregoriaans en daarmee de boodschap van het gezongen Woord Gods wilden blijven horen. Gregoriaans op het concertpodium, de concertzaal als tijdelijke gebedsruimte. Ensemble Voces Caelestes brengt een programma dat geïnspireerd is op het werk van beeldend kunstenares Agnes de Kok. Zij fotografeerde haar tuin en deze foto’s werden de leidraad voor de keuze van gregoriaanse gezangen, die tijdens het lunchconcert zullen klinken.

Ook de ACG opent graag haar deuren. Zo worden de gezongen vespers van deze Dag van het Gregoriaans georganiseerd in samenwerking met het Vlaams initiatief Ad Vesperas.

Een lezing, een lunchpauzeconcert, een boekentafel waar gregoriaanse boeken achtergelaten én meegenomen kunnen worden, gezongen vespers, maar ook een prachtig aanbod aan workshops: de Dag van het Gregoriaans 2021, een buitengewoon evenement voor liefhebbers en kenners van het gregoriaans.

COVID-19 en Annulering
De gezondheid van alle deelnemers heeft voor ons de hoogste prioriteit.
Daarom zal gewerkt worden volgens de dan geldende COVID-19 richtlijnen van de Rijksoverheid.
Update 6 september: ‘Maximaal welkom en Maximaal veilig’. Het bestuur heeft besloten dat iedere deelnemer over een geldig coronatoegangsbewijs moet beschikken, zodat de kans elkaar te besmetten tijdens deze dag minimaal zal zijn. Informatie
Als wij onverhoopt moeten besluiten om de Dag van het Gregoriaans alsnog te annuleren, krijgen deelnemers het overgemaakte deelnamebedrag terug.

Programma en workshops

Deze Dag van het Gregoriaans vindt plaats op zaterdag 9 oktober 2021 in de Pieterskerk in Utrecht.
Adres: Pieterskerkhof 3, 3512 JR Utrecht

Amici Cantus Gregoriani

Duizend jaar doorgegeven

Nieuwe zakelijk leider Amici Cantus Gregoriani

Dag van het Gregoriaans 9 oktober 2021

Tijdschrift voor gregoriaans 2003

Tijdschrift voor gregoriaans 2002