Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Dag van het Gregoriaans 9 oktober 2021

De Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) organiseert voor de vierde keer de ‘Dag van het gregoriaans’ voor liefhebbers van de gregoriaanse muziek, ons oudste muzikale erfgoed in Europa.

Vele eeuwen lang floreerde het gregoriaans in de beslotenheid van kerken en kloosters. Maar ook toen al gingen af en toe de deuren open en waren er gelegenheden waarbij de gewone man of vrouw het gregoriaans op straat kon horen. Pieter Mannaerts vertelt erover in zijn lezing, waarin magie, rituelen en processies centraal staan.

Ook in de afgelopen decennia is het gregoriaans zijn eigen weg gegaan. Bij een steeds verdergaande afbrokkeling van de katholieke kerk vond het zijn weg naar ontelbare liefhebbers én kenners, die ook buiten de liturgie de schoonheid van het gregoriaans en daarmee de boodschap van het gezongen Woord Gods wilden blijven horen. Gregoriaans op het concertpodium, de concertzaal als tijdelijke gebedsruimte. Ensemble Voces Caelestes brengt een programma dat geïnspireerd is op het werk van beeldend kunstenares Agnes de Kok. Zij fotografeerde haar tuin en deze foto’s werden de leidraad voor de keuze van gregoriaanse gezangen, die tijdens het lunchconcert zullen klinken.

Ook de ACG opent graag haar deuren. Zo worden de gezongen vespers van deze Dag van het Gregoriaans georganiseerd in samenwerking met het Vlaams initiatief Ad Vesperas.

Een lezing, een lunchpauzeconcert, een boekentafel waar gregoriaanse boeken achtergelaten én meegenomen kunnen worden, gezongen vespers, maar ook een prachtig aanbod aan workshops: de Dag van het Gregoriaans 2021, een buitengewoon evenement voor liefhebbers en kenners van het gregoriaans.

Programma en workshops

Deze Dag van het Gregoriaans vindt plaats op 9 oktober 2021 in de Pieterskerk in Utrecht.
Adres: Pieterskerkhof 3, 3512 JR Utrecht

Amici Cantus Gregoriani

Dag van het Gregoriaans 9 oktober 2021

Tijdschrift voor gregoriaans 2003

Tijdschrift voor gregoriaans 2002

Tijdschrift voor gregoriaans 1981

Tijdschrift voor gregoriaans 1980