Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Over de ACG

De Amici Cantus Gregoriani wil dat velen het gregoriaans zingen en dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de bronnen van het gregoriaans. Dat stimuleert de uitvoeringspraktijk ervan.

Om dat te bereiken organiseert de ACG:

DE DAG VAN HET GREGORIAANS
Tijdens deze jaarlijkse dag biedt de ACG enerzijds een podium aan de resultaten van nieuw en bestaand onderzoek en anderzijds een aanbod aan workshops op drie ervaringsniveaus. Daarnaast vindt er een lunchpauzeconcert plaats door één van de betere Nederlandse amateurschola’s of een startend professioneel ensemble en wordt de dag afgesloten met een gezongen vesper, waarbij de deelnemers van de verschillende niveaus samenkomen en de monastieke ervaring kunnen opdoen van één gemeenschap te zijn.

DE GREGORIAANSE ZOMERCURSUS
De Zomercursus is zodanig ingericht dat zangers en dirigenten, muziekstudenten (aan conservatoria en universiteiten) en jonge wetenschappers in diverse ervaringsniveaus kunnen deelnemen. Er wordt gewerkt in 4 groepen, 2 groepen voor zangers en 2 voor dirigenten, beide opgesplitst in basis en gevorderd. Tijdens inzingsessies, zangsessies, lezingen en gezongen officie ontmoet men elkaar. Samenwerking en verbinding bij uitstek: beginners en gevorderden, amateurs en professionals, jong en oud komen hier samen om zich in het gregoriaans (bij) te scholen. Uiteenlopende benaderingen van het gregoriaans komen aan bod, met speciale aandacht (zoals die er ook is tijdens de Dag van het Gregoriaans) voor recente onderzoeksresultaten. De cursus wordt afgesloten met een concert door docenten (& friends), waarin gregoriaans en polyfonie worden gecombineerd, en met een slotpresentatie door de cursisten.

De Zomercursus vindt weer in 2024 plaats, van 19 t/m 23 augustus in Den aan. Zie de info.

GREGORIAANSE KRINGEN
Maandelijks komt een aantal enthousiaste zangers bij elkaar om samen gregoriaans te zingen. De dirigenten laten de zangers kennismaken met gezangen uit verschillende uitgaven en bronnen, maar kiezen zelf de gezangen, de bronnen, de werkwijze. Tijdens de Kringsessies wordt repertoire gezongen dat past bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Er zijn inmiddels 11 van deze Kringen, die jaarlijks acht tot tien keer bij elkaar komen.

PUBLICATIES
De ACG gaat vanaf 2021 artikelen publiceren op deze website. Deze artikelen leveren stof tot verdieping van kennis en inzicht, maar tevens stof tot gedachtewisseling en wederzijdse inspiratie over de uitvoeringspraktijk van het gregoriaans.
Daarnaast zal informatie worden gepubliceerd over de plaats van het gregoriaans in de liturgie.

Uitgelicht

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Contact Amici Cantus Gregoriani

Over de ACG