Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Programma Bossche Dag van het Gregoriaans

Ingekort programma i.v.m. Covid-19

12:30- 13:30Gregoriaans gezongen mis Zwanenbroederskapel, Sint-Janskathedraal Het gregoriaans is geschreven als muziek voor de liturgie, met duizenden gezangen voor ieder moment van de dag, week en kerkelijke periode. 27 november is de laatste dag van het oude kerkelijke jaar, voordat op zondag 28 november de Advent begint. Daarnaast wordt op deze specifieke dag de gedachtenis van de heilige Oda gevierd. Daarmee biedt de liturgie een interessante mix van gezangen voor een bepaalde periode en voor één specifieke dag. De muzikale invulling wordt verzorgd door de Schola Bavonensis uit Oosterhout o.l.v. organist-dirigent Jan Willems, die zich o.a. bij de bekende zomercursussen in Essen (DL) specialiseerde in het gregoriaans. Deze schola, bestaande uit veelal jonge zangers, staat garant voor een frisse en kundige uitvoering van het gregoriaans. Als bron voor de muziek van deze uitvoering worden koorboeken van de Sint Jan en de Zwanenbroeders gebruikt, waaronder repertoire specifiek geschreven voor St. Oda.  
14:00-15:00Concert door Cappella Pratensis Hoogkoor van de Sint-Janskathedraal Het programma Nu dat het daglicht vult de hemel ademt mee met de natuur en het ritme van het kloosterleven. Gregoriaanse hymnes die de dageraad, de zon, de avond en de nacht bezingen, vormen de rode draad en worden vervlochten met schitterende polyfonie uit de beroemde Bossche Koorboeken. Het levert een welhaast mystieke ervaring op. Aan dit concert wordt meegewerkt door deelnemers van de workshop door Cappella Pratensis, op 20 november 2021.  
16:00-17:30Gregoriaans voor de Advent, praktijkworkshop door Rens Tienstra Sint-Catharinakerk In deze workshop, in het bijzonder bedoeld voor geïnteresseerden en beginnende zangers, gaat artistiek leider dr. Rens Tienstra (gepromoveerd op het Laaglandse gregoriaans) dieper in op het gregoriaans voor de Advent: een kleurrijk repertoire, met fascinerende diepere lagen. Verdieping, inspiratie en vooral veel zingen.
18:00-19:30Broederschapsmaaltijd Zwanenbroedershuis Een moment van ontspanning, deze verbroederende maaltijd in de historische Grote Zaal van het Zwanenbroedershuis!  

Programma uit te printen in pdf

Uitgelicht

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.

Programma Bossche Dag van het Gregoriaans