Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Gregoriaans in de Goede Week

ALLE ONDERSTAANDE ACTIVITEITEN ZIJN  IN VERBAND MET HET  CORONA VIRUS AFGELAST.
GA VOOR DE LAATSTE UPDATES NAAR DE BETREFFENDE WEBSITES.   

Het gregoriaans van het Triduum Sacrum, de drie dagen vanaf de avondmis op Witte Donderdag tot en met de Vespers van de zondag van Pasen, vormt al eeuwen een hoogtepunt in het gregoriaanse repertoire. Een aantal schola’s heeft dan ook als traditie in die periode Metten, Lauden en Vespers te zingen. We geven hier een overzicht van deze uitvoeringen. Weet u er nog meer? Laat het ons dan weten!
Voor achtergrondinformatie, zie ook het Themanummer van het Tijdschrift voor Gregoriaans van maart 2009, en een artikel op de website van het Gregoriaans Koor Utrecht. (TT, bijgewerkt 10 feb 2020))

Veertigdagentijd en Goede Week 2020

Amsterdam – de Schola Cantorum Amsterdam zingen de Metten van Paaszondag op 12 April in de Nicolaasbasiliek, aanvang: 07:00 uur. Daarna volgen als gewoonlijk de Vespers om 17:00 uur.

Brugge (BE) – De damesschola Cum Jubilo (Watou) start de Veertigdagentijd op Aswoensdag, 26 februari met een “moderne pelgrimstocht” op vier locaties met de getijden en de mis van die dag, van 09:30 – 17:45u. Zie ook het event op de Agenda op deze website.

Hengelo – zie de agenda van de Schola Cantorum St. Lambertus

Leuven (BE) – zie de agenda van het Gregoriaans Koor Leuven

Mechelen (BE) – De Vrouwenschola In Voluntate zingt op 4 April aan de vooravond van Palmzondag om 16:00uur in de St Janskerk te Mechelen, op Palmzondag 5 April om 09:00 uur inde Roosenbergabdij te Waasmunster, en op 13 April op Paasmaandagin de St.-Jacob te Antwerpen.

Nijmegen – de Schola Cantorum Karolus Magnus doet traditioneel de St Walrick Processie te Overasselt, op zaterdag 11 April om 07:00 uur.

Noordwijk – de Schola Gregoriana Noordwijk zingt traditioneel op Goede Vrijdag (10 April) in de Stabat Mater-viering, met het gregoriaanse Stabat Mater en andere toepasselijke gezangen. Aanvang 19:00u, in de Maria ter Zee kerk, Noordwijk.

Rotterdam – Op Goede Vrijdag 10 april zal de Schola Cantorum Isala op de vooravond van de Stille- of Paaszaterdag om 21.00 uur de Donkere Metten en Lauden uitvoeren in de Christoffelparochie, locatie “Open Hof”, Hesseplaats 441 Rotterdam Ommoord

Utrecht – het Gregoriaans Koor Utrecht voert van oudsher alle Metten en Lauden uit van het Triduum Sacrum, en wel op woensdag 8 April (21:00u), donderdag 9 April (21:30u) en Goede Vrijdag 10 April (21:30u). Ook op Goede Vrijdag, om 15:00u is er de Kruiswegviering en kruisverering. Alle uitvoeringen in de Kathedraal St Catharina, Utrecht. Op zondag 12 April om 17:00u worden de Vespers van Pasen uitgevoerd in de Oud-Katholieke kerk te Culemborg.
In de Vastentijd geeft het GKU twee concerten “Op weg naar Pasen”, in de Oud-Katholieke Kerk in Culemborg (21 Maart, 20:15u), en in de Maartenskerk in Doorn (5 April, 16:00u). 

Zutphen – het Gregoriaans Getijdenkoor St Jan Zutphen zingt de Vespers op Palmzondag, 5 April om 17:00u, de Metten en Lauden op Paaszaterdag, 11 april (resp 07.00 en 09.30 uur), gevolgd door de Vespers van Pasen op zondag 12 April, om 17:00u.