Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dag van het Gregoriaans

7 oktober 2023 10:30 17:00

De jaarlijkse Dag van het Gregoriaans vindt dit jaar plaats in Het Penninckshuis in Deventer. Het programma start om 10.30 uur en eindigt met een gezongen vesper.

Het thema van de dag is: Welke invloed hadden de verschillende kloosterorden op het gregoriaans? Waarin verschilt Kartuizergregoriaans bijv. van dat van de Cisterciënzers?

Het belooft een afwisselende dag te worden waarin ruimte is voor verdieping, inspiratie en bezinning en waar u ook zelf actief kunt meezingen.

Het programma van de Dag:

10.00-10.30 Inloop

10.30 -11.00 Opening en inzingen met de Hymne Caelestis aulae nuntius

11.00 -11.45 Lezing door Peter Nissen: Hominum sanctificatio et Dei glorificatio: kloosterliturgie in meervoud.
Prof.dr. Peter Nissen zal ingaan op de eigen aard van de liturgie in de verschillende oude kloosterorden. Die eigen aard heeft enerzijds te maken met de leefwijze van de kloosterorden en anderzijds met lokale of regionale tradities van liturgie die in een kloosterliturgie doorwerken. Een ander belangrijk aspect is het getijdengebed dat in vrijwel alle oude kloosterorden een grote rol speelde.

12.00 -13.00 Lunchpauze. Er zijn diverse opties in de binnenstad aanwezig.

13.00-13.45 Workshop: Vesper volgens de Cisterciënzer traditie door Anthony Zielhorst
Ook de orde der Cisterciënzers, gesticht in 1098, gaat op een geheel eigen manier om met het gregoriaans. We studeren de Vespers in volgens de Cisterciënzertraditie, om deze aan het eind van de dag gezamenlijk te kunnen zingen: Vespers II Solemnitas SS. Rosarii BMV [= 7 october] uit Antiphonarium Cisterciense, pars altera (1954). 

13.45-15.15 Lecture-recital: De zangboeken van Soeterbeeck.  Hans Kienhorst en Ad Poirters, samen met Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van der Grinten.
Dr. Hans Kienhorst en dr. Ad Poirters zullen spreken over klooster Soeterbeeck en zijn historische bibliotheek. In het bijzonder zullen ze ingaan op de inhoud en herkomst van de laatmiddeleeuwse koorboeken en op de pogingen van de zusters om die oude handschriften uit de Windesheimse traditie tekstueel aan te passen aan de nieuwe Romeinse boeken die verschenen na het concilie van Trente, echter grotendeels met behoud van de middeleeuwse melodieën. De Nijmeegse Vrouwenschola Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van der Grinten zal een aantal van deze melodieën ten gehore brengen.

15.15-15.30 Pauze

15.30-16.15 Lezing door Thomas op de Coul: Kartuizergregoriaans
De orde der Kartuizers werd gesticht in 1084. Kartuizer monniken leven grotendeels als kluizenaars en zijn afkerig van uitbundige liturgische praktijken. Dat heeft een duidelijk stempel gedrukt op hun liturgie en hun omgang met het gregoriaans. Drs. Thomas Op de Coul zal ingaan op de eigen aard van de Kartuizer zangtraditie.

16.15-17.00 Afsluitende (gezamenlijke) vespers volgens de Cisterciënzer traditie

Locatie: Het Penninckshuis, Brink 89 7411 BX Deventer

Kosten: € 50,00 plus € 0,50 administratie (lunch zelf regelen)

Ticket bestellen via: https://ngf.weticket.com/dag-van-het-gregoriaans

Uitgelicht 

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.