Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Lezing en presentatie van het middeleeuwse Officie van St Jeroen

De Noordwijkse geschiedenis begint met de figuur van Jeroen. Het levensverhaal van deze heilige werd ergens in de elfde of twaalfde eeuw in de abdij van Egmond opgeschreven: het begin van een eeuwenlange religieuze, culturele en muzikale traditie, die vele sporen heeft nagelaten. Ze schetsen een roemrijk beeld van Nederlands oudste abdij, de stad Noordwijk en hun band met het Hollandse grafelijke huis.

Dat blijkt ook uit een recent ontdekte collectie van 37 uitgebreide gezangen die vroeger gedurende de hele Jeroensdag – overdag en ’s nachts – werden gezongen. Het is een zeer zeldzaam voorbeeld van composities die duidelijk aan deze regio kunnen worden gekoppeld en een bevestiging van de hoge plaats die Jeroen en Noordwijk hadden in West-Nederland. Het hebben van een eigen heilige of mirakel bracht al prestige met zich mee – een eigen muzikaal repertoire vormde daarvan een bekroning. Dat unieke klinkende erfgoed, bewaard in een klein Leids zangboekje, wordt nu na minstens 600 jaar weer ontsloten.

Najaarslezing door dr. Rens Tienstra op Vrijdag 10 november 2023

Met presentatie van de publicatie ‘Lof en luister – Het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk’ en uitvoering van gezangen door de Schola Gregoriana Noordwijk

Locatie: Oude Jeroenskerk, Noordwijk Binnen; aanvang 20.00u (lezing duurt tot ca. 21.15u), na afloop borrel; gratis toegang

Auteur Rens Tienstra studeerde o.a. Gregoriaans aan de Conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Essen (D). In 2020 promoveerde hij magna cum laude op het Laaglandse gregoriaans, waar hij zich als musicoloog, auteur, docent en dirigent op velerlei wijzen voor inzet.