Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Vreugde, Rouw en strijd 

gregoriaans in het hoge noorden

Dag van het Gregoriaans, zaterdag 8 oktober 2022

Martinikerk, Franeker, Friesland

Op zaterdag 8 oktober organiseert de Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) haar jaarlijkse Dag van het Gregoriaans, deze keer in de prachtige Martinikerk van Franeker. Die kerk viert dit jaar zijn 600-jarig bestaan en zal De Dag van het Gregoriaans opnemen in de agenda met jubileumactiviteiten.
Een speciaal op deze kerk toegesneden lezing, workshops (waaronder de aftrap van een nieuwe basiscursus gregoriaans in Groningen/Friesland), een lunchpauzeconcert met gregoriaans en orgelmuziek, en gezongen vespers te ere van Sint Martinus maken deze kleurrijke dag aantrekkelijk voor alle liefhebbers van het gregoriaans.

De lezing, getiteld VREUGDE, ROUW EN STRIJD door emeritus professor Rolf Bremmer zal de bezoekers laten kennismaken met de geschiedenis van de Martinikerk in de periode vóór 1580 (toen de kerk gereformeerd werd) en met datgene wat bekend is over de kerkmuzikale praktijk in die kerk in die tijd.

Nieuw, en aansluitend bij het streven naar dat breed publieksbereik, is dat de ACG de jaarlijkse Dag van het Gregoriaans steeds in een andere regio zal gaan houden en afstapt van Utrecht als vaste standplaats.