Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Gregoriaans Festival van Watou

Geachte heer, mevrouw,
Beste vrienden van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou,

In oktober van vorig jaar hebben wij, net zoals vele andere organisatoren van muziekfestivals en kunstmanifestaties, omwille van corona de beslissing dienen te nemen om de veertiende editie van het driejaarlijks Internationaal Gregoriaans Festival van Watou, die zou plaatsvinden in mei 2021, te verplaatsen naar mei 2022. De veiligheid van publiek, zangers en medewerkers komt op de eerste plaats.

Het globale festivalprogramma 2021, met deelname van meer dan 25 bekende ensembles zoals Vox Clamantis uit Estland, Wishful Singing uit Nederland, Psallentes uit België en zo vele andere, was zo goed als volledig ingevuld. Maar we wilden geen onnodige risico’s nemen en kozen voor de optie om het volledige evenement integraal te verplaatsen naar 2022.

De nieuwe festivaldata situeren zich zoals steeds rond het feest van O.L.H. Hemelvaart, donderdag 26 mei 2022. Bijgevolg zal het kernprogramma in Watou plaatsvinden van woensdag 25 tot en met zondag 29 mei 2022. De pre-ouvertures in de diverse partnersteden waaronder Brussel, Antwerpen, Grimbergen, Koksijde en Wervik nemen een aanvang op vrijdag 20 mei 2022.

De festivalwebsite werd ondertussen reeds volledig geactualiseerd. Zeer veel info vindt u nu reeds op www.festivalwatou.be .

U kan tevens een deel van het Festival 2018 herbeleven via deze link.
Twaalf YouTube filmpjes bieden een fantastisch beeld van wat er in Watou en in de diverse partnersteden zoal te beleven viel.

En tenslotte nog even dit. In de Klara, de VRT radiozender klassieke muziek, Top 100 van vorig weekend (20-21 februari) deed de meditatieve religieuze muziek het met zes van de tien eerste plaatsen bijzonder goed.
Een trend die in deze Top 100 wel bijzonder opviel was de appreciatie van een muziek die een diep verlangen uitspreekt naar troost, traagheid en verstilling (zie opiniestuk van Peter Bergé in De Standaard van 23 februari). Dit zijn eveneens de specifieke eigenschappen van het Gregoriaans.
De grote laureaat in deze Top 100 was beslist de Estse componist Arvo Pärt. Pas in de jaren zeventig van vorige eeuw kon hij in Tallinn een Liber Usualis of een gregoriaans zangboek bemachtigen, hetgeen zijn eerste kennismaking met het Gregoriaans betekende.
Hierover zei hij later het volgende “Wanneer ik deze melodieën begon te zingen en te spelen had ik het gevoel dat mij een bloedtransfusie werd gegeven….. . Het vormde in mij een brug tussen het gisteren en vandaag” . Sinds deze kennismaking werden vele van zijn composities door de sobere eenvoud van het gregoriaans geïnspireerd.
Het ensemble Vox Clamantis uit Tallinn werkt reeds sinds 1999 intensief samen met Arvo Pärt.
We zijn dan ook bijzonder verheugd dat deze schola in 2022 voor de achtste opeenvolgende maal in Watou zal aanwezig zijn met een programma gregoriaans en werken van Arvo Pärt.

We houden u graag verder op de hoogte.
Met vriendelijke groeten,
Bernard Deheegher