Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Graduale van Gemert

Waar is het Graduale van Gemert?

Wij zijn op zoek naar het zogenaamde Graduale van Gemert. Het is een zeventiende-eeuws gedrukt Graduale met veel notities in handschrift erin. Het behoorde tot omstreeks 2000 tot de Collectie-Bruning in het klooster van de franciscanen in Weert. In 1990 zijn er nog enkele foto’s van gemaakt door de Heemkundige Kring van Gemert. Na de overdracht van de Collectie-Bruning aan de bibliotheek van de Universiteit in Tilburg is het boek daar niet meer aangetroffen, ondanks meerdere naspeuringen.

Het gaat om een tamelijk gehavend exemplaar van het Graduale Romanum in kwarto in een editie van Aertssens of Scheffer uit het midden van de zeventiende eeuw. De titelpagina ontbreekt. Na het Graduale zijn Cantiones sacrae opgenomen. In totaal telt het boek ongeveer 400 pagina’s. Het zal in de achttiende eeuw eigendom van een organist in Gemert zijn geweest, wellicht uit de familie Van der Willigen. Later is het bij de familie Roefs in Deurne terecht gekomen en door hen in 1937 aan de franciscanen geschonken. Het boek is uniek omdat de oorspronkelijke gebruiker een aantal gregoriaanse gezangen heeft voorzien van becijferde bas en verhogingen van leidtonen. Vóór de Cantiones sacrae is een katern met meerstemmige gezangen in handschrift opgenomen.

Wij zijn op zoek naar dit topstuk uit de voormalige Collectie-Bruning, omdat het unieke informatie biedt over de uitvoeringspraktijk van het gregoriaans in Nederland in de achttiende eeuw. Als iemand ons kan vertellen waar het boek zich bevindt of er andere informatie over kan leveren, zouden wij dat zeer op prijs stellen.

Tineke Steenbrink (tineke@hollandbaroque.com)

Frans Jespers (jespe041@planet.nl)