Gregoriaans in de Goede Week

Het gregoriaans van het Triduum Sacrum, de drie dagen vanaf de avondmis op Witte Donderdag tot en met de Vespers van de zondag van Pasen, vormt al eeuwen een hoogtepunt in het gregoriaanse repertoire. Een aantal schola’s heeft dan ook als traditie in die periode Metten, Lauden en Vespers te zingen. We geven hier een overzicht van deze uitvoeringen. Weet u er nog meer? Laat het ons dan weten!
Voor achtergrondinformatie, zie ook het Themanummer van het Tijdschrift voor Gregoriaans van maart 2009, en een artikel op de website van het Gregoriaans Koor Utrecht. (TT, bijgewerkt 11 jan 2020))

Goede Week 2019

Amsterdam – de Schola Cantorum Amsterdam voert de Donkere Metten van Witte Donderdag uit in de Nicolaasbasiliek te Amsterdam, op woensdag 17 April, om 21:00 uur. Ook zingen zij de Metten van Paaszondag op 21 April in de Nicolaasbasiliek, aanvang: 07:00 uur.

AmsterdamGregoriana Amsterdam voert de Vespers van Stille Zaterdag uit in de Obrechtkerk te Amsterdam, op zaterdag 20 April, aanvang 17:00.

Antwerpen (BE) – het Gregoriaans Koor Leuven geeft een concert met een selectie van de mooiste gregoriaanse gezangen van de Goede Week en Pasen op woensdag 17 april 20:00 uur in de St Norbertuskerk te Antwerpen.

Hengelo – de Donkere Metten van Witte Donderdag worden gezongen door de Schola Cantorum St. Lambertus op donderdag 18 april om 22:30u, in de St. Lambertusbasiliek.

Nijmegen – de Schola Cantorum Karolus Magnus heeft een nieuwe traditie, namelijk de St Walrick Processie, op Paaszaterdag 20 April om 07:00 uur.

Noordwijk – de Schola Gregoriana Noordwijk zingt sinds vele jaren op Goede Vrijdag (19 April) in de Stabat Mater-viering, met het gregoriaanse Stabat Mater, de volledige Improperia en andere toepasselijke gezangen. Aanvang 19:00u, in de Maria ter Zee kerk, Noordwijk.

Utrecht – het Gregoriaans Koor Utrecht voert van oudsher alle Metten en Lauden uit van het Triduum Sacrum, en wel op woensdag 17 April (21:00u), donderdag 18 April (21:30u) en vrijdag 19 April (21:30u). Alle in de Kathedraal St Catharina, Utrecht. Op zondag 21 April om 17:00u worden de Vespers van Pasen uitgevoerd in de Oud-Katholieke kerk te Culemborg. Op woensdag 10 April (20:00u) zingt het GKU bekende en minder bekende gezangen uit de Goede Week in de Bonaventurakerk te Woerden.

Zutphen – het Gregoriaans Getijdenkoor St Jan Zutphen zingt op Paaszondag 21 April de plechtige Vespers, om 17:00u. Een week eerder voeren zij ook de Vespers uit op Palmzondag, 14 April om 17:00u.