Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voces Caelestes: Pour une femme

20 oktober 2018 19:30 - 21:00

Voces Celestes Nijmegen

De Nijmeegse gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes geeft twee concerten In het kader van de tentoonstelling “Ik, Maria van Gelre” in het Museum Valkhof in Nijmegen. De tentoonstelling toont delen uit het 15e-eeuwse gebedenboek van Maria van Gelre, en vele voorwerpen waarmee Maria van Gelre in haar leven in aanraking is gekomen. Tijdens het concert worden de prachtige miniaturen uit het gebedenboek getoond.

Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Te zien zijn haar prachtige gebedenboek en ruim 100 (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld.

Het concert bestaat uit drie delen dat aan de hand van deze miniaturen is samengesteld: in het eerste deel van het concert – het lijdensverhaal aan de hand van miniaturen – worden korte tekstfragmenten uit het gebedenboek voorgelezen, omlijst door eenvoudige gregoriaanse antifonen. Het tweede gedeelte van het concert – het kerkelijk jaar aan de hand van de miniaturen – bestaat uit rijk versierde gregoriaanse melodieën en een op gregoriaanse zang gebaseerde compositie van de dirigent, Hanneke van der Grinten.

Voor het derde concertgedeelte heeft de samensteller van de tentoonstelling, Johan Oosterman van de Radboud Universiteit, aan de componist Daan Manneke een compositie-opdracht gegeven. Tombeau pour Maria van Gelre is een negendelige compositie, op teksten uit het gebedenboek en aanverwante teksten speciaal geschreven voor Voces Caelestes. In acht van de delen zingt het koor in een verfijnde, serene meerstemmigheid die eigen is aan het werk van Manneke. Deel vijf onderbreekt dit met een vocalise voor Maria van Gelre, die geschreven is voor althobo en gespeeld zal worden door Hanneke van der Grinten, dirigent van de schola.

Daan Manneke heeft een heel bijzondere, eigentijdse compositie voor Voces Caelestes gemaakt, die toch helemaal aansluit bij de gregoriaanse gezangen die tijdens het concert aan zijn stuk voorafgaan. Daarmee is dit echt een uniek concert, met een wereldpremière van één van de grootste levende componisten van ons land.

Datum concert door Voces Caelestes: 20 oktober, 19:30u
Plaats: Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Tentoonstelling: Ik, Maria van Gelre
Kaartverkoop: €25,- via het museum. Het concert in het Museum Het Valkhof wordt voorafgegaan door een gesprek met componist Daan Manneke, dirigent Hanneke van der Grinten en initiator Johan Oosterman. Na afloop kunnen bezoekers daar de tentoonstelling bezichtigen (13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019). 

Datum concert: 21 oktober, 19:00u

 

Gegevens

Datum:
20 oktober 2018
Tijd:
19:30 - 21:00

Locatie

Uitgelicht