Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voces Caelestes: Passieconcerten in gregoriaans & koper

8 maart 2020 16:00

Passieconcert 2020 Voces Caelestes

‘Ik ben de mens die te lijden heeft.’ Die woorden klinken in een van de lamentaties of klaagzangen van de profeet Jeremia. Hij bezingt het droeve lot van Jerusalem, de stad die weent en van niemand troost krijgt. En van de beproevingen van de mens die zich van God en iedereen verlaten voelt.

Deze lamentaties vormen een rode draad in dit Passieconcert dat Voces Caelestes samen met koperkwintet Per Sonare ten gehore brengt in het eerste weekend van maart. In gregoriaans en koper vertolken ze thema’s die horen bij de vastentijd.

Een belangrijke plek in het concert krijgt uiteraard het lijdensverhaal van Jezus. Omlijst door koperklanken bezingt Voces Caelestes de laatste dagen uit het leven van Jezus, van zijn smeekbede op de Olijfberg – ‘laat deze beker aan mij voorbij gaan’ – het verraad, de kruisweg tot en met zijn kruisafname. Het koor zingt bovendien het intens ontroerende gregoriaanse ‘Stabat Mater’, over het verdriet van de moeder die haar zoon aan het kruis ziet sterven.

In de klaagzang ‘Domine exaudi’ gaat het niet meer over het lijden van de ander, maar over dat van onszelf, over de tegenslagen die ieder mens in het leven tegenkomt. Het is het gebed van iemand die zijn hart uitstort bij de enige die wellicht nog steun kan bieden: ‘Heer hoor mijn gebed en laat mijn hulpkreet u bereiken.’

Het concert wordt afgesloten met het gezang ‘In Pace’, waarin de strijd gestreden is en de (eeuwige) rust als een bevrijding voelbaar is. In de gregoriaanse gezangen en muziek uit renaissance en barok vinden jammerklachten een uitweg. De intense muziek raakt de luisteraar diep in zijn ziel en maakt van dieze Passieconcerent een bijzondere beleving.

Datum: zondag 8 maart, 16.00 uur
Locatie: Sint Willibrorduskerk, Deurne
Toegang: Vrije gift
Info: www.vocescaelestes.nl

Dit concert vindt ook plaats  op zaterdag 7 maart 2020 om 20.00 uur in de Cenakelkerk, Heilig Landstichting

Gegevens

Datum:
8 maart 2020
Tijd:
16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Deurne

Uitgelicht