
- Dit evenement is voorbij.
Vespers voor St Trudo
De Universiteitsbibliotheek van Luik bewaart een handschrift uit het begin van de twaalfde eeuw, afkomstig uit de abdij van Sint-Truiden. In dat handschrift staat onder meer het ‘Officie van Sint-Trudo’ (gezangen voor de Vespers, de Nachtwake en het Morgengebed van de monniken). Dat officie is in alle opzichten bijzonder. De tekst, grotendeels in Latijnse verzen, geschreven door abt Diederik (1099-1107), biedt een overzicht van het leven van Trudo. De muziek, gecomponeerd door abt Rodulf (1108-1138), is gregoriaans ‘nieuwe stijl’ zoals dat in de twaalfde eeuw in de mode kwam. Het is te vergelijken met de muziek van Hildegard von Bingen. De muzieknotatie is een van de vroegste voorbeelden uit onze streken waarin de methode van Guido van Arrezzo (991-1050) wordt toegepast: neumenschrift genoteerd op een notenbalk met sleutels. Rodulf voerde deze methode in de abdij van Sint-Truiden in, wat het zingen van de monniken verbeterde en vergemakkelijkte.
Dit opmerkelijke officie geraakte vanaf de zestiende eeuw stilaan in de vergetelheid. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw werd het herontdekt en becommentarieerd in enkele gespecialiseerde publicaties. Op 22 november 2004 verzorgden Limburgse koren een integrale uitvoering van de Vespers in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Sint-Truiden.
(Uit: “het officie van Sint-Trudo”, Paul Kevers en Jo Van Mechelen)
De Schola Trunchiniensis onder leiding van Peter Canniere gaat de uitdaging aan om het officie van Sint-Trudo nieuw leven in te blazen. Op zondag 26 november kan u een vesperdienst bijwonen zoals die wellicht in de Sint-Trudo abdij gedurende vele eeuwen weerklonk aan de vooravond van de feestdag van Sint-Trudo (23 november). De gezangen uit het handschrift worden aangevuld met de psalmen en gebeden die in de oude brevieren worden voorgeschreven bij de viering van een abt.
Peter Canniere is leraar dwarsfluit aan de Stedelijke Muziekacademie van Tienen en het Stedelijk Muziekconservatorium Hasselt. Hij behaalde in 1990 het laureaatsdiploma dwarsfluit aan het Lemmensinstituut te Leuven. In 2003 werd hij lid en cantor van het Gregoriaans Koor van Leuven en de Schola Trunchiniensis o.l.v. Frans Mariman. In 2014 werd hij dirigent van het Gregoriaans Koor van Leuven. Na het overlijden van Frans Mariman in 2016 nam hij ook de Schola Trunchiniensis onder zijn hoede. Daarnaast is hij docent aan het Centrum Gregoriaans in Drongen.
Hij volgt regelmatig specialisatie-cursussen bij Alberto Turco aan het ‘Centro di Gregoriano e Monodie Dom Jean Claire’ in Verona (It.).
Locatie: Sint-Gangulfuskerk, Diesterstraat z/n, Sint-Truiden (BE)
Tijd: 17.00u, toegang gratis / vrije gift
Info: Schola Trunchiniensis en zie de flyer
Uitgelicht
Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.
Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.