Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Trigon: Singen int lof Gods – Muziek ‘opt ronde begynhof tot Amsterdam’

8 maart 2019 20:15

Trigon Ensemble met Ulrike Hascher Burger SoundMemories project

Trigon Ensemble o.l.v. Margot Kalse zingt muziek uit het Begijnhof in Amsterdam rond 1600. Sinds de Alteratie van 1578 was daar de openlijke viering van de katholieke mis verboden. Het stadsbestuur duldde katholieke rituelen alleen in particuliere huiskerken. De eeuwenoude verering van het Amsterdams mirakel werd naar het Begijnhof verplaatst. Uit deze tijd is een muziekboek met liturgische gezangen en geestelijke liederen voor de begijnengemeenschap overgeleverd. Hieruit worden hymnen voor het sacramentsfeest uitgevoerd, sterk verbonden met de verering van het Amsterdams mirakel, gregoriaanse gezangen gewijd aan Franciscus van Assisi, een Franciscus-sequens die een parafrase vormt van de bekende Paassequens Victime paschali laudes, en liederen voor Maria, toen een belangrijk rolmodel voor religieuze vrouwen.

Trigon is gespecialiseerd in het bestuderen en uitvoeren van middeleeuwse muziek, met het vroege gregoriaans als begin- en uitgangspunt. Het ensemble werkt hierbij vanuit de originele manuscripten.

Dit concert vindt plaat in het kader van het door HERA gesubsidieerde onderzoeksproject ‘Sound Memories: The Musical Past in Late-Medieval and Early-Modern Europe’ (www.soundme.eu). Musicologe dr. Ulrike Hascher-Burger, Universiteit Utrecht, die onderzoek verricht naar deze muziek, zal het concert toelichten.

Datum: 8 Maart 20:15-22:00 u
Locatie: Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, 3512 JR Utrecht
Voorverkoop: EUR 20,- / EUR 15,- (studenten, CJP, U-pas). Aan de zaal: EUR 25,- / EUR 17,50
Info: Pieterskerk concerten, Margot Kalse Vocaal, en www.soundme.eu

Gegevens

Datum:
8 maart 2019
Tijd:
20:15

Locatie

Utrecht

Uitgelicht