Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Trigon Ensemble – een middeleeuwse kerstmis

16 december 2018 15:30 - 17:00

Kasteel Dever Lisse

De Moderne Devotie, een spirituele vernieuwingsbeweging binnen de middeleeuwse katholieke kerk, kwam op aan het eind van de veertiende eeuw.  Dat was een tijd van grote onzekerheid. De pest woedde in heel West Europa en er was altijd wel ergens oorlog. Hun toewijding aan het navolgen van Christus bracht de Moderne Devoten verlichting en troost. Grondleggers waren Geert Groote uit Deventer (1340-1384) en Thomas a Kempis (1380-1472). Zoals in alle hervormingsbewegingen wilde men terug naar de bron: terug naar het geloof van de eerste christenen en samen leven in eenvoud en soberheid met zo min mogelijk bezit.

De muziek die de Amsterdamse begijnen zongen in het begin van de zeventiende eeuw sluit, hoewel later genoteerd, naadloos aan op de muziek van de Moderne Devotie. De begijnen woonden op dat moment midden in een stad die sinds de Alteratie van 1578 en de plakkaten van de Staten van Holland uit 1580 de openlijke viering van de mis en de prediking voor de rooms-katholieke stadsgenoten had verboden en alleen katholieke rituelen duldde als die plaatsvonden zonder enige vorm van uiterlijk vertoon. Dit terwijl rooms-katholieken nog bijna de helft (47%) van de bevolking van de Republiek en de Generaliteitslanden vormden!

TRIGON ENSEMBLE

Het specialistenensemble Trigon zingt en bestudeert middeleeuwse (spirituele) muziek, direct vanuit de handschriften. Hoe de middeleeuwse muziek indertijd precies heeft geklonken kan niemand echt weten. Wat we kunnen doen, is deze muziek van zo dichtbij mogelijk benaderen: vanuit de originele bronnen. Daarom studeert en zingt Trigon vanuit de oude notaties, zoals ze in de handschriften staan. Trigon is de naam van een bewegingsteken in het gregoriaans, ook wel neum genoemd, dat staat voor een licht gezongen klank, die eerst iets omhoog beweegt en dan iets omlaag.

Het concert begint om 15.30 uur. Het duurt ongeveer 70 minuten. Er is geen pauze. Na afloop glühwein.

kasteeldever@gmail.com

Datum: 16 december, 15:30-17:00 uur
Plaats: Het Huys Dever, Heereweg 349-A, 2161 CA Lisse
Kaarten € 15,00 (inc. consumptie) te reserveren op 0252-411430 of via [email]kasteeldever@gmail.com[/email]

Gegevens

Datum:
16 december 2018
Tijd:
15:30 - 17:00

Locatie

Lisse

Uitgelicht