Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Schola Cantorum Amsterdam: Vespers van Kerkwijding

9 februari 2020 17:00 - 17:40

schola_cantorum_amsterdam_mannen01_800x853

De Schola Cantorum Amsterdam o.l.v. Marcel Zijlstra verzorgt de Vespers van Kerkwijding van de Basiliek van de H Nicolaas te Amsterdam op 9 februari, om 17.00u. Voorganger is rector Eric Fennis. Hiermee wordt de inwijding van de Nicolaas op 7 februari 1887 herdacht. 

In de vieringen van de Kerkwijding vormt Jeruzalem met haar tempel een centraal thema. Herhaaldelijk worden genoemd het aardse Jeruzalem waar God in de tempel geëerd werd, èn het hemelse Jeruzalem waar het Lam aanwezig (boek Openbaringen). In psalm 121 bijvoorbeeld wordt gesproken over het opgaan naar Jeruzalem, waar het huis van de Heer staat. Psalm 147 begint met dat we lof mogen zingen voor de Heer die Jeruzalem en het volk Gods verzamelt. Deze thematiek vinden we ook terug in de hymne. In het vieren van de liturgie sluiten wij ons aan bij de hemelse liturgie. Nà de vespers vervolgen we onze weg richting het Maria-altaar voor de Mariagedachtenis, terwijl wij dezelfde antifoon en psalm zingen die op 7 februari 1887 geklonken hebben (Elevamini en Psalm 23).

Van september t/m juni zingt de Schola Cantorum Amsterdam elke zondag om 17.00 uur gregoriaanse vespers in de Amsterdamse Basiliek van de H. Nicolaas, tegenover het Centraal Station. Daarbij wisselen het mannen- en het vrouwenkoor elkaar af: de vrouwen zingen op de eerste en derde zondag van de maand, de mannen zingen op de resterende zondagen: de tweede, vierde en eventueel vijfde. Op belangrijke kerkelijke feestdagen worden ook de metten (nachtgebed) gezongen. 

De Schola Cantorum Amsterdam (SCA) is een onafhankelijk gregoriaans koor dat in 1959 werd opgericht door Wim van Gerven. Begonnen bij de Amsterdamse Studentenekklesia vond het koor onderdak bij diverse Amsterdamse kerken, tot het tenslotte sinds 1993 een vaste plek kreeg in de Nicolaasbasiliek. Dit jaar bestaat het koor dus 60 jaar, waarvan meer dan 25 jaar in deze kerk.

Datum: 9 februari 17.00u-17.40u
Locatie: Basiliek van de H Nicolaas, Prins Hendrikkade 73, 1012 AD Amsterdam (tegenover CS)
Info: Schola Cantorum Amsterdam

Gegevens

Datum:
9 februari 2020
Tijd:
17:00 - 17:40
Evenement Categorie:

Locatie

Amsterdam

Uitgelicht