Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Het Wonder van Sint-Maarten

3 juli 4 juli

Op 3 en 4 juli 2022 is in de Domkerk de middeleeuwse muziek te horen die bisschop Radboud van Utrecht (899/900-917) in de 10e eeuw componeerde voor het Zomerfeest van Sint-Maarten. De muziek van Radboud is opgetekend in een bijzonder en kostbaar twaalfde-eeuws manuscript, in bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (Utrecht, Universiteitsbibliotheek MS 406). Dit boek werd vervaardigd in de periode rond 1122, de tijd waarin Utrecht stadsrechten verwierf.

Het zomerfeest van Sint-Maarten op 4 juli viert vanouds de beschermende kracht van de relieken van Sint-Maarten. Radboud was bisschop van Utrecht in een tijd van instabiliteit en politieke onrust. In Radbouds tijd bestuurden de Utrechtse bisschoppen hun door Vikingeninvallen en andere problemen geplaagde diocees al decennia op afstand. Radboud zelf woonde inDeventer, vanwaar hij werd geïnspireerd tot het schrijven van Het wonderverhaal van Sint-Maarten. In dit verhaal neemt hij zijn gelovigen mee naar Tours, waar de relieken van Sint-Maarten de stedelingen in het jaar 903 op wonderbaarlijke wijze redden van een Vikingenaanval.

Een gelukkige stad

Radboud componeerde vervolgens op basis van dit verhaal de complete set gezangen, een zogenaamd ‘officie’, voor de geestelijken van de Utrechtse Sint-Maartenskathedraal om te zingen tijdens de getijdendiensten van het feest van 3 en 4 juli. Wonderverhaal en officie vertellen samen het verhaal van middeleeuws stedelijk samenleven in tijden van crisis. Radboud schildert in tekst en muziek een portret van een felix locus, een gelukkige stad, ondanks roerige tijden.

Uitvoering in de Domkerk

Het Radboudofficie zal volledig worden uitgevoerd in de Domkerk door het Gregoriaans Koor Utrecht, met kortere en langere uitvoeringen verspreid over de avond van 3 en de dag van 4 juli. De feestelijke afsluiting vindt plaats tijdens de Vespers op maandag 4 juli om 17.00 uur. De uitvoering is vrij toegankelijk en na afloop te beluisteren via de website van Het Utrechts Archief. De integrale uitvoering is gebaseerd op nieuwe interpretaties van de middeleeuwse muzieknotatie, resultaten uit het onderzoek van de Utrechtse musicoloog Leo Lousberg.

Uitgelicht