Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gregoriaanse zang: praktijkworkshop

door dr. Rens Tienstra

26 maart 2022 13:00 15:00

Haarlem, Donkere Begijnhof, 2011 BZ Haarlem, Netherlands.

In deze workshop, in het bijzonder bedoeld voor geïnteresseerden en beginnende zangers, gaat Rens Tienstra (gepromoveerd op het Laaglandse gregoriaans) dieper in op het gregoriaans voor de 40-dagen tijd: een kleurrijk repertoire, met fascinerende diepere lagen. Verdieping, inspiratie en vooral veel zingen.

Indeling:

14:00 uur deel 1

14:50 – 15:05 uur korte pauze

15:05 – 15:50 uur deel 2

Iedereen die het wil is van harte welkom in de Sint Jospehkerk om 16:00 uur voor de Vespers!

Bij het gregoriaans ontkom je er niet aan in superlatieven te spreken. Het oudste repertoire van West-Europese bodem, bestaande uit duizenden gezangen waarin alle mogelijke emoties langskomen, die op hun beurt al meer dan 1000 jaar inspiratiebron vormen voor andere muziek. Dit alles genoteerd in eeuwenoude boeken, behorend bij indrukwekkende kathedralen.

Rens Tienstra, expert in het gregoriaans, gaat in deze sessie in op de basics van het gregoriaans lezen en zingen. Daarbij komen notatie, notatiegeschiedenis en Laaglandse bronnen op aansprekende en praktijkgerichte wijze aan bod.

Rens Tienstra studeerde Directie, Compositie, Kerkmuziek en Musicologie in Amsterdam, Den Haag, Birmingham en Essen. Hij promoveerde 2020 op het Laaglandse gregoriaans. Als dirigent leidt hij o.a. de Schola Cantorum Amsterdam, Schola Gregoriana Noordwijk en Cappella pro Cantibus; tevens is hij docent/dirigent bij de Haarlemse Koorschool/Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem.

Uitgelicht 

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.