Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gregoriaanse Completen in de Abdijkerk O.L.Vrouw Vlierbeek (Kessel-lo, BE)

14 augustus 2019 21:00

Abdijkerk-OLVrouw-Vlierbeek

​In de Oude Abdijkerk van Vlierbeek, op de vooravond van het hoogfeest van Maria’s Tenhemelopneming, brengt een gemengd gelegenheidskoor de Gregoriaanse Completen, o.l.v.Peter Canniere.
​Het koor is samengesteld uit zangers van het Gregoriaans Koor van Leuven,  het Vlierbeeks koor Adagio en de Schola Trunchiniensis  en wordt voorbereid door Peter Canniere, dirigent van het Leuvens Gregoriaans Koor. Zoals vorig jaar gaat  augustijnermonnik Ger-Jan Bruins voor.

Het initiatief om de Gregoriaanse Completen te brengen ontstond 10 jaar geleden in het Vlierbeekse Restauratiefonds en vond zijn oorsprong in het besef dat de restauratie van een abdijgebouw en eigenlijk van de ganse abdijsite, niet mag gereduceerd worden tot een zaak van materiële en financiële middelen. Bij de restauratie hoort ook, voor zover enigszins mogelijk, de herinnering aan het monnikenleven en aan hun inbreng door de eeuwen heen in de ontwikkeling van ons cultureel erfgoed. Het eeuwenoude gregoriaans heeft hierbij een bijzondere plaats. De uitvoering van de completen herinnert aan het dagelijkse avondgebed van de monniken, die de Vlierbeekse abdij gedurende ongeveer acht eeuwen bewoonden. Noctem quietam (et finem perfectum) concedat nobis Dominus omnipotens. Met die gezongen slotzin vraagt men aan de Heer om de aanwezigen een rustige nacht te bezorgen. Daarna volgde eertijds voor de monniken de heel strikt te onderhouden “grote stilte”.​

Deze uitvoering wil geen concert zijn, de toegang is gratis. Al wie een half uur authentieke religieuze en culturele ervaring niet schuwt is welkom. Na de Completen wordt aan de aanwezigen een receptie aangeboden in de grote zaal van het Nieuw en nog te restaureren Abtskwartier. Allen zijn er welkom.

Datum: 14 augustus, 21:00u (deuren open 20:30u)
Locatie: Abdijkerk O.L.Vrouw Vlierbeek (Kessel-lo, BE), zie website
Info:

 

Gegevens

Datum:
14 augustus 2019
Tijd:
21:00

Locatie

Vlierbeek (BE)

Uitgelicht