Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gregoriaans lezen en zingen met dr. Rens Tienstra

17 juni 2021 19:00

Bij het gregoriaans ontkom je er niet aan in superlatieven te spreken. Het oudste repertoire van West-Europese bodem, bestaande uit duizenden gezangen waarin alle mogelijke emoties langskomen, die op hun beurt al meer dan 1000 jaar inspiratiebron vormen voor andere muziek. Dit alles genoteerd in eeuwenoude boeken, behorend bij indrukwekkende kathedralen.
Maar waar te beginnen? Hoe die notaties te lezen? Welke boeken heb ik nodig? Moet ik eerst tonnen vakliteratuur doorwerken?
Rens Tienstra, expert in het gregoriaans, gaat in deze sessie in op de basics van het gregoriaans lezen en zingen. Daarbij komen notatie, notatiegeschiedenis en Laaglandse bronnen op aansprekende en praktijkgerichte wijze aan bod.
Rens Tienstra studeerde Directie, Compositie, Kerkmuziek en Musicologie in Amsterdam, Den Haag, Birmingham en Essen. Hij promoveerde 2020 op het Laaglandse gregoriaans. Als dirigent leidt hij o.a. de Schola Cantorum Amsterdam, Schola Gregoriana Noordwijk en Cappella pro Cantibus; tevens is hij docent/dirigent bij de Haarlemse Koorschool/Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem.
www.renstienstra.nl

Uitgelicht