Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Gregoriaans in de Goede Week 2024

24 maart 31 maart

De Goede Week, van Palmzondag 24 Maart tot en met Stille Zaterdag 30 Maart vormt een hoogtepunt van het kerkelijk jaar en van het gregoriaans repertoire. Naast de reguliere vieringen zingen schola’s extra Vespers en Metten. Een aantal wordt hier genoemd:

Het meest uitgebreide programma heeft het Gregoriaans Koor Utrecht: zij zingen traditioneel tijdens het Triduum Sacrum (woensdag t/m zaterdag) de Metten en Lauden. Op Goede Vrijdag zingen zij ook de kruiswegviering en de kruisverering. Voorafgaand geven zij op zondag 10 Maart een concert met een keus uit gezangen uit de Goede week, en op Paaszondag zingen zij de Vespers.

De Schola Cantorum Amsterdam zingt de Donkere Metten en Lauden van Witte Donderdag, en in de vroege ochtend de Metten van Paaszondag. En de wekelijkse zondagse Vespers van Palmzondag en Paaszondag.

Het Gregoriaans Getijdenkoor St Jan Zutphen zingt de Vespers van Palmzondag en Paaszondag, en de Metten en Lauden van Stille Zaterdag (waartussen een ontbijt, tevoren te reserveren en betalen). Zie hun Agenda.

De Schola Cantorum Oosterhout zingt als vanouds de eerste nocturnes van de Donkere Metten op de avonden van woensdag, donderdag en vrijdag, 27-29 Maart.

Op Stille Zaterdag houdt traditioneel de Schola Cantorum Karolus Magnus de St.- Walricks processie. Deze gaat bij zonsopgang onder het zingen van een hymne of litanie, door het bos op weg naar de ruïne van de St.- Walrick-kapel in het gebied van de Hatertse Vennen in de buurt van Overasselt.

De Interparochiele schola cantorum Arnhem zingt gregoriaanse vieringen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake op Stille Zaterdag in Velp. Zie hun agenda met de tijden en plaats. Deze Schola stond o.l.v. de recent overleden Jan Boogaarts, en nu o.l.v. Jeroen Boogaarts.

Uitgelicht 

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.