Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Dag van het Gregoriaans 2021

9 oktober @ 09:30 - 17:30

De Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) organiseert voor de vierde keer de ‘Dag van het gregoriaans’ voor liefhebbers van de gregoriaanse muziek, ons oudste muzikale erfgoed in Europa.

Het wordt een dag vol activiteiten met workshops voor beginners, licht- en verder-gevorderden, waarbij de beginners zich focussen op de specifieke gregoriaanse toonladders, de zogenaamde ‘modi’ of kerktoonsoorten; en de gevorderden zich concentreren op het leren lezen en interpreteren van de oudste notatievormen, de zogenaamde ‘neumen’.

Na de opening door de voorzitter begint de dag met een plenum: een lezing voor alle deelnemers. De lezing zal verzorgt worden door Pieter Mannaerts, die de geschiedenis van het gregoriaans onder de loop neemt. Waar en wanneer kwam de Middeleeuwse mens gregoriaans in zijn leven tegen?
Vervolgens zijn er drie parallelle workshops: voor beginners, waarin de beginselen van het kwadraatschrift en het neumenschrift worden onderricht, voor gevorderden die dieper ingaat op de neumen en hun betekenis en voor de ver-gevorderden over de verschillende interpretaties van het gregoriaans.

Gegevens

Datum:
9 oktober
Tijd:
09:30 - 17:30

Organisator

Amici Cantus Gregoriani

Locatie

Pieterskerk Utrecht
Pieterskerkhof 3
Utrecht, 3512JR Nederland
+ Google Maps