Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Caecilia: de kracht van vrouwen (Den Bosch)

25 november 2023 18:00

De gregoriaanse schola Voces Caelestes uit Nijmegen geeft in november drie concerten waarin krachtige vrouwen in de muziek centraal staan.

Niet alleen de uitvoerders zelf zijn vrouw, ze bezingen krachtige vrouwen in de muziek. Hoofdpersoon in het concert is Caecilia. Behalve patroonheilige van de muziek was Caecilia een krachtige vrouw die zich niet aan de wil van anderen onderwierp, maar haar eigen spirituele weg volgde. Haar levensverhaal komt tot leven in gregoriaanse antifonen en hymnes.

Caecilia wordt vergezeld door drie krachtige vrouwen uit de middeleeuwen. Als eerste Wiborada van Sankt-Gallen. Deze tiende-eeuwse benedictijnse zuster werd geprezen om haar moed en dankzij haar voorspellende gave kon ze voorkomen dat de rijke kloosterbibliotheek ten prooi viel aan vijandelijke legers. Het koor bezingt haar levensverhaal in een meerstemmige hymne.

In een concert over de kracht van vrouwen mag Hildegard von Bingen, de twaalfde-eeuwse abdis, mystica, wetenschapper en componist, niet ontbreken. Het koor brengt haar prachtige compositie Symphonia Virginum ten gehore.

Het concert besluit met een meerstemmige compositie met hobo van dirigent Hanneke van der Grinten: Die verweentheit der minnen, op een tekst van de dertiende-eeuwse mystica Beatrijs van Nazareth.

Zaterdag 18 november, 16.00 uur, Willibrordusabdij, Abdijlaan 1, Doetinchem – vrije gift

Woensdag 22 november, 20.00 uur, Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1, Heilig Landstichting – € 10,-

Zaterdag 25 november, 18.00 uur, Sint Catharinakerk (Sint Cathrien), Kruisbroedershof 4, Den Bosch – vrije gift

Info:

Voces Caelestes: www.vocescaelestes.nl

Gregoriaans Instituut Nijmegen: www.gregoriaansinstituutnijmegen.nl

Hoboles: www.bevlogenhobo.weebly.com

Uitgelicht 

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.