Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bijzondere Lamentaties tijdens Utrechtse Donkere Metten

5 april 2023 21:00 7 april 2023 21:00

Gregoriaans Koor Utrecht zingt tijdens de Goede Week de nachtgetijden van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag. Vanouds heten deze getijden de Donkere Metten. ‘Donker’, omdat er vijftien brandende kaarsen zijn opgesteld, waarvan er na iedere psalm telkens één wordt gedoofd. Het totaal aantal psalmen dat gezongen wordt is veertien. Op het einde blijft slechts één kaars branden, Jezus Christus symboliserend. Gehoorzaam geworden tot de dood, schittert Hij als het licht der wereld.

Volgens een zeer oude traditie vormen de Klaagliederen van Jeremia een onderdeel van deze nachtgetijden. In de Lamentaties wordt getreurd over de verwoesting van Jerusalem en van de tempel (587 vóór Christus). Ze drukken grote rouw en diepe droefheid uit, ontgoocheling en geestelijke verwarring als gevolg van die catastrofale verwoesting, maar ook een onverwoestbaar vertrouwen op God. 

Gregoriaans Koor Utrecht zingt tijdens de aanstaande Goede Week een versie van de Lamentaties, die pas onlangs aan het licht is gekomen: een manuscript uit de 16e eeuw dat in het Catharijneconvent Utrecht wordt bewaard. Juist omdat er een verband met Utrecht bestaat, besloot het koor om deze versie te gaan zingen. Zo wordt een – voor ons – nieuw element toegevoegd aan een traditie die al eeuwenoud is.

Woensdag 5 april 2023 – 21:00 uur     Metten en Lauden van Witte Donderdag

Donderdag 6 april 2023 – 21:00 uur Metten en Lauden van Goede Vrijdag

Vrijdag 7 april 2023 – 21:00 uur        Metten en Lauden van Paaszaterdag

Tijdens de nachtgetijden zijn tekstboekjes met Latijnse tekst en Nederlandse vertaling beschikbaar. Toegang gratis.

Locatie: Kathedraal Sint Catharina – Lange Nieuwstraat 36 – Utrecht

Website: www.gregoriaanskoorutrecht.nl

Noot van de redactie: Transcripties en nadere gegevens van deze en vier andere Klaagliederen van Jeremia zijn te vinden in Rens Tienstra’s Lamentations from the Low Countries.

Uitgelicht 

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.