Amsterdamse middeleeuwse gezangen I
25 januari 10:30 – 13:00
Tijdens de late middeleeuwen kende Amsterdam een rijke kloostertraditie en daarmee ook een rijke muzikale traditie. Van dat muzikale erfgoed zijn een viertal bronnen uit kloosters en twee boeken uit de Oude en Nieuwe Kerk bewaard gebleven, met daarin gregoriaanse gezangen. Het betreft zowel lijvige zangboeken voor kloosterzusters als ook handzame zangboekjes voor scholieren. Deze muziekhandschriften zijn nauwelijks bekend, maar bevatten fraaie muzikale verrassingen.
Dirigent, musicoloog en componist Rens Tienstra promoveerde in 2020 op het Nederlandse gregoriaans. Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over dit boeiende erfgoed. Hij is o.a. als docent verbonden aan het Utrechts conservatorium en als dirigent aan de gregoriaanse Schola Cantorum Amsterdam (SCA).
Onder zijn enthousiaste leiding verkennen we de Amsterdamse manuscripten (inclusief typisch ‘Amsterdams’ gregoriaans). Na een eerste inleiding op de verschillende handschriften wordt het repertoire al zingende verkend, met ondersteuning van de SCA-zangers.
Zie ook de flyer en de tweede studiedag op 8 februari.
Plaats: Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566, Amsterdam
Inloop: 10 uur.
Kosten & opgave: € 15.
Opgave en betaling: via: https://www.amsterdamsebinnenstad.nl/agenda/opgeven-formulier.php?excursie=25jan-gezangen&code=0
Uitgelicht
Nederlands Gregoriaans Festival 2025 Den Bosch 13 t/m 15 juni 2025
Amsterdamse Middeleeuwse Gezangen 25 januari en 8 februari
Duizend jaar gregoriaans in Nederland, op 30 januari
Basiscursus Gregoriaans in Utrecht vanaf 6 februari
Nieuwe data van de Gregoriaanse Kringen!
Van de Zomercursus 2024 (19-23 augustus 2024) zijn Lezingen beschikbaar.