Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Dag van het Gregoriaans 2022

VREUGDE, ROUW EN STRIJD, gregoriaans in het hoge noorden

Zaterdag 8 oktober 2022 in Franeker

De jaarlijkse Dag van het Gregoriaans, tot nu toe altijd steevast in Utrecht, gaat op tournee! Vanaf nu strijken we elk jaar neer in een ander deel van het land, om daarmee zoveel mogelijk mensen de kans te geven zich te verdiepen in het gregoriaans. We beginnen in het hoge noorden: de Dag van het Gregoriaans 2022 wordt gehouden in de prachtige Martinikerk in Franeker, die dit jaar zijn 600-jarig bestaan viert.

Met workshops op drie niveaus, lezingen, een concert en afsluitende vespers.

Deelname: € 55,- | met lunch: € 65,-


Gedurende de dag geven we drie parallelle workshops:

  • De beginnende zangers maken o.l.v. Mark Heerink een verkenningstocht door het gregoriaanse repertoire, en raken al zingend vertrouwd met het notenschrift en de zangtechniek.
  • In de workshop voor ervaren zangers werkt dirigent Anthony Zielhorst, dirigent van het Gregoriaans Koor Utrecht, met de deelnemers aan de muziek van de vespers voor Sint Martinus. Tijdens de workshops worden de vespers uit deze officie voorbereid en op het einde van de dag uitgevoerd.
  • In de workshop voor ver gevorderden zal musicoloog/koordirigent Rens Tienstra de deelnemers, ook zingend, meenemen in de resultaten van zijn onderzoeken naar de oudste gregoriaanse bronnen in kloosters en kerken in Groningen. Aan het einde van de dag neem je deel aan de Vespers.

PROGRAMMA
10:00Ontvangst en koffie
10:30Opening
10:40 – 11:20Lezing door prof. em. Rolf Bremmer: De geschiedenis van de Martinikerk van Franeker, met speciale aandacht voor de periode (2e helft 14e eeuw tot 1580) voordat de kerk gereformeerd werd.
11:30Drie parallelle workshops (zie hierboven).
12:30Middagpauze met boekentafel en mogelijkheid tot rondleiding door kerk.
13:30 – 14:15Lunchpauzeconcert: organist Jochem Schuurman en Gregoriaans Koor Utrecht
Jochem Schuurman, organist van de Martinikerk, speelt de Trois Danses van de Franse componist Jehan Alain, voor wie het gregoriaans een belangrijke inspiratiebron was. Deze drie dansen hebben als ondertitels Joies, Deuils, Luttes, ofwel: vreugde, rouw en strijd: het motto van deze Dag van het Gregoriaans! De drie orgelwerken wordt afgewisseld door gregoriaans uit het Officie voor het Zomerfeest van Sint Maarten, gezongen door het Gregoriaans Koor Utrecht o.l.v. Anthony Zielhorst. Dit concert is tegen betaling ook toegankelijk voor niet-deelnemers.
14:30 – 15:30Vervolg parallelle workshops
15:45Vespers o.l.v. Anthony Zielhorst, met een korte inleiding over het leven van St Martinus en deze vespers door Joost van Gemert.
16:15Slotwoord
16:30Einde

BEREIKBAARHEID EN PARKEREN

Trein: Franeker is per trein goed bereikbaar. Op zaterdag arriveert elk half uur een trein vanuit Leeuwarden. Vanaf het station is het 10 minuten lopen naar de Martinikerk.

Auto: Op 5 loopminuten van de kerk kun je gratis parkeren in de niet-blauwe zone bij Albert Heijn, Leeuwarderweg 8 A Franeker.

Uitgelicht

Zie Nieuws voor cursussen en workshops.

Bij Artikelen staat een verslag van het NGF2023.

Van de Dag van het Gregoriaans (7 okt) zijn nu de Lezingen beschikbaar.

Dag van het Gregoriaans 2022