Cursussen en Workshops Gregoriaans, seizoen 2019-2020

Ook het komend jaar wordt een veelheid aan cursussen en workshops gregoriaans aangeboden. Op alle niveaus en van ééndaags tot drie jaar. Wij geven een zo actueel mogelijk overzicht. Staat uw cursus of workshop er nog niet bij? Laat het ons weten: info@gregoriaans-platform.nl. (TT, bijgewerkt 27-06-2019)
Zie ook de Agenda op deze website.
 
Drongen (BE), Centrum Gregoriaans– Jaarcursussen gregoriaans (6 zaterdagen per jaar gedurende 3 jaar, vanaf 23 november 2019). 
Deze gerenommeerde cursus is verdeeld over drie jaar en richt zich zowel tot de professionele musicus als tot de muziekliefhebber. Naast de theoretische basis gaat veel aandacht naar praktische zangervaring. Centrum Drongen biedt regelmatig ook thematische zangdagen.
Centrum Gregoriaans Drongen
 
Nijmegen – Gregoriaans Instituut Nijmegen (vanaf eind augustus)
Het GIN verzorgt met ingang van (eind) augustus het hele jaar door een veelheid aan cursussen, zang- en studieworkshops op alle niveau’s. Ook zijn er geregeld middagen waarop een Vespers wordt ingestudeerd en uitgevoerd. Nieuw is een Instapkoor: 8 weken op woensdagochtend, vanaf 21 Augustus 2019.
Agenda Gregoriaans Instituut Nijmegen
 
Den Haag, Koninklijk Conservatorium – Tutorial 5100KM08 (jaarcursus, wekelijks, vanaf begin september 2019)
Deze basiscursus wordt gegeven voor studenten van het Conservatorium en als bijvak aan de Universiteit Leiden. Externen kunnen zich inschrijven via de Universiteit Leiden als toehoorder of student. De voertaal is Engels.
Studiegids Universiteit Leiden
 
Bisdom Rotterdam – cursussen Gregoriaans (jaarlijks 5 bijeenkomsten van 2 uur, vanaf oktober 2019)
Het Bisdom biedt een opleiding Kerkmuziek, waaronder cursussen gregoriaans. Er zijn drie niveaus, van Start tot Kerkmusicus III.
Kerkmuziekopleidingen Rotterdam
 
Eindhoven, CKE – Basiscursus Gregoriaans (30 avonden, vanaf 16 september 2019)
Basiscursus Gregoriaans CKE
 
Utrecht en Den Bosch – Gregoriaanse Kringen (workshops maandelijks op zaterdagmiddag)
De Gregoriaanse Kringen zijn een Studium Chorale waarbij gregoriaanse gezangen worden doorgenomen voor liefhebbers. Het notenmateriaal, de neumen en de tekstplaatsing worden behandeld. In Den Bosch wordt gewerkt met het Graduale Novum.
Beide Kringen vinden plaats 1 x per maand op zaterdagmiddag in resp. de Pieterskerk en de Grote Kerk. Workshopleiders zijn o.a. Wilko Brouwers en Reinier Wakelkamp.
Kijk voor alle data en gegevens op de Agenda op deze website, en de Facebookpagina van de ACG.

Utrecht – Gregoriaans Koor Utrecht
Het GKU staat open voor nieuwe leden. Als je eens wilt kijken of het gregoriaans wat voor je is, kun je deelnemen aan een korte cursus die het GKU (onregelmatig) aanbiedt. Vanaf oktober 2019 tot april 2020 is er weer één, zie de cursusflyer op hun website: Gregoriaans Koor Utrecht

Woodbrooke (NL), Amici Cantus Gregoriani (ACG) – Nederlandse Zomercursus Gregoriaans (20 t/m 25 juli 2020)
Jarenlang heeft de Folkwang Universiteit in Essen-Werden (Duitsland) een Zomercursus Gregoriaans georganiseerd. Nu deze niet meer wordt aangeboden heeft de ACG besloten een Nederlands/Belgisch/Duitse versie te organiseren. Cursusleider is Franco Ackermans, die ook in Essen-Werden als docent optrad. Het cursusaanbod is zeer gevarieerd: van beginners tot ver gevorderden. Deelnemers aan de cursus betalen € 840,- per persoon (éénpersoonskamer) of € 750,- per persoon (tweepersoonskamer) incl. verblijf en alle maaltijden. Inschrijvingsperiode: 1 september 2019 t/m 1 maart 2020. Nadere informatie volgt op deze website