Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Cursussen en Workshops Gregoriaans, seizoen 2023-2024

Na de onderbreking door de corona-epidemie, komen de cursussen en workshops gregoriaans weer op gang. Zij zijn op alle niveaus en duren van ééndaags tot drie jaar. Wij geven een zo actueel mogelijk overzicht. Staat uw cursus of workshop er nog niet bij? Laat het ons weten: [email]info@gregoriaans-platform.nl[/email].
Zie ook de Agenda op deze website.

Amici Cantus Gregoriani
De ACG organiseert jaarlijks een Dag van het Gregoriaans (7 oktober 2023 in Deventer) en tweejaarlijks een internationale Zomercursus Gregoriaans in Den Haag (19 tot en met 23 augustus 2024). Er zijn ook workshops tijdens het tweejaarlijkse Nederlands Gregoriaans Festival (in 2025). Ze staan bij elkaar op deze website, en uiteraard op de Agenda.

Drongen (B), Centrum Gregoriaans
Jaarcursussen gregoriaans (6 zaterdagen per jaar gedurende 2 jaar, vanaf 18 november 2023). Deze gerenommeerde cursus is opnieuw ingericht. Hij is nu verdeeld over twee jaar en richt zich zowel tot de professionele musicus als tot de muziekliefhebber. Naast de theoretische basis gaat veel aandacht uit naar praktische zangervaring. Centrum Drongen biedt regelmatig ook thematische zangdagen.
Centrum Gregoriaans Drongen

Drongen (B), Zangdagen Centrum Gregoriaans
​Los van de Drongense jaarcursus worden ieder jaar zangdagen georganiseerd op verschillende locaties. Een keer per jaar wordt dit samen met de ACG gedaan. Een zangdag is opgebouwd rond een thema en vormt aldus een aanvulling of uitdieping van de cursus. De zangdagen worden geleid door een docent van het Centrum Gregoriaans of door een gastdocent en richten zich in het bijzonder tot cursisten en oud-cursisten. Desalniettemin zijn ook andere belangstellenden, die over de nodige muzikale bagage beschikken, van harte welkom en kunnen aldus kennis maken met onze werking. Aan de deelnemers wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd.
Zangdagen Centrum Drongen en Agenda Gregoriaans Platform

Nijmegen – Gregoriaans Instituut Nijmegen
Het GIN verzorgt o.l.v. Hanneke van der Grinten het hele jaar door een veelheid aan cursussen, zang- en studieworkshops op alle niveau’s. Ook zijn er geregeld zondagen waarop een Vesper wordt ingestudeerd en uitgevoerd, en is er een maandelijkse Gregoriaanse Kring.
Agenda Gregoriaans Instituut Nijmegen

Gregoriaanse Kringen (workshops maandelijks in het hele land, meestal op zaterdagmiddag)
Een Gregoriaanse Kring is een groep liefhebbers van het gregoriaans, die eenmaal per maand samenkomt om zich te verdiepen in het gregoriaanse repertoire, behorend bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Een Gregoriaanse Kring geeft geen uitvoeringen. Er zijn inmiddels Kringen in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Bloemendaal, Amsterdam en Helmond. Kijk voor alle data en gegevens op de speciale sectie voor de Gregoriaanse Kringen op deze website.

Bisdom Rotterdam – cursussen Gregoriaans (jaarlijks 5 bijeenkomsten van 2 uur, vanaf 25 november 2023)
Het Bisdom biedt een opleiding Kerkmuziek, waaronder een driejarige cursus gregoriaans. Er zijn drie niveaus, van Start tot Kerkmusicus III.
Kerkmuziekopleidingen Rotterdam

Center Cantus Modalis – Ontwikkeld door dr Rebecca Stewart gebruikt de “cantus modalis” de onderliggende principes van de levende modale tradities van de niet-westerse wereld als ingangshoek om de ‘uitgestorven’ modale tradities van de westerse wereld beter te begrijpen. De studenten krijgen ervaring in de interpretatie van middeleeuwse- en vroeg Renaissance muziek dmv het gebruik van de originele notatie en de bijbehorende modale zangtechnieken. Workshops worden regelmatig gegeven. Dr. Rebecca Stewart, drs. Marsja Mudde en Bram Verheijen zijn docenten.
Center Cantus Modalis ; Marsja Mudde Muziek ; www.capellavacalis.nl

Koorschool Delft – Organiseert in januari en februari 2024 in 4 avonden een cursus gregoriaans o.l.v. Wilko Brouwers. Er is een introductieavond op 7 november 2023.
Cursus gregoriaans Koorschool Delft

Utrechtse Vrouwenschola – Organiseert vanaf 6 maart 2024 op 6 woensdag avonden in maart en april een basiscursus voor vrouwen en mannen. Met name voor wie geen of weinig kennis van het gregoriaans bezit en die het graag wil leren zingen. Ook bruikbaar als opfriscursus. De cursus staat onder leiding van de dirigent van de Schola, en HKU docent, Arnoud Heerings.
Basiscursus Gregoriaans

Gregoriaans vanuit Lichtenberger perspectief – Margo van Biezen en Wilko Brouwers geven deze workshop op donderdag 19 september 2024 in de Pieterskerk, Utrecht. Deze workshop is bedoeld voor professionele musici en musicologen, die ervaring hebben met het gregoriaans. Ervaring met de Lichtenberger zangpedagogiek is geen vereiste. Expressie in het gregoriaans is niet de expressie van individuele emoties, maar de expressie van woord en toon vanuit hun pure klankkwaliteit. Daarom is het noodzakelijk dat de vocalen een optimale vrijheid en glans hebben én voortdurend met elkaar in verbinding staan. In deze workshop onderzoeken we de mogelijkheden van de Lichtenberger zangpedagogiek voor de uitvoering van het gregoriaans.
Zie het item op de Agenda.