Sla navigatie over
defaultHeaderImg

Cursussen en Workshops Gregoriaans, seizoen 2023-2024

Na de onderbreking door de corona-epidemie, komen de cursussen en workshops gregoriaans weer op gang. Zij zijn op alle niveaus en duren van ééndaags tot drie jaar. Wij geven een zo actueel mogelijk overzicht. Staat uw cursus of workshop er nog niet bij? Laat het ons weten: [email]info@gregoriaans-platform.nl[/email].
Zie ook de Agenda op deze website.

Amici Cantus Gregoriani
De ACG organiseert jaarlijks een Dag van het Gregoriaans (7 oktober 2023 in Deventer) en tweejaarlijks een internationale Zomercursus Gregoriaans Den Haag (19 tot en met 23 augustus 2024). Er zijn ook workshops tijdens het tweejaarlijkse Nederlands Gregoriaans Festival (in 2025). Ze staan bij elkaar op deze website, en uiteraard op de Agenda.

Drongen (BE), Centrum Gregoriaans
Jaarcursussen gregoriaans (6 zaterdagen per jaar gedurende 2 jaar, vanaf 18 november 2023). Deze gerenommeerde cursus is opnieuw ingericht. Hij is nu verdeeld over twee jaar en richt zich zowel tot de professionele musicus als tot de muziekliefhebber. Naast de theoretische basis gaat veel aandacht uit naar praktische zangervaring. Centrum Drongen biedt regelmatig ook thematische zangdagen.
Centrum Gregoriaans Drongen

Nijmegen – Gregoriaans Instituut Nijmegen
Het GIN verzorgt o.l.v. Hanneke van der Grinten het hele jaar door een veelheid aan cursussen, zang- en studieworkshops op alle niveau’s. Ook zijn er geregeld zondagen waarop een Vespers wordt ingestudeerd en uitgevoerd. Ook hier is er een maandelijkse Gregoriaanse Kring.
Agenda Gregoriaans Instituut Nijmegen

Gregoriaanse Kringen (workshops maandelijks, meestal op zaterdagmiddag)
Een Gregoriaanse Kring is een groep liefhebbers van het gregoriaans, die eenmaal per maand samenkomt om zich te verdiepen in het gregoriaanse repertoire, behorend bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Een Gregoriaanse Kring geeft geen uitvoeringen. Er zijn inmiddels Kringen in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Bloemendaal, Amsterdam en Helmond. Kijk voor alle data en gegevens op de speciale sectie voor de Gregoriaanse Kringen op deze website.

Bisdom Rotterdam – cursussen Gregoriaans (jaarlijks 5 bijeenkomsten van 2 uur, vanaf 25 november 2023)
Het Bisdom biedt een opleiding Kerkmuziek, waaronder een driejarige cursus gregoriaans. Er zijn drie niveaus, van Start tot Kerkmusicus III.
Kerkmuziekopleidingen Rotterdam